Optimist Club Nederland

Teamzeilen

Wat moet je doen om jouw Optimist, je zeilmaatjes en de regels nog beter te leren kennen?

Of om simpelweg nog meer zeilplezier te hebben?

TEAMZEILEN !

01 OCN 2

Teamzeilen is een onderdeel van het wedstrijdzeilen in de Optimist op het hoogste niveau.

Tijdens ieder Optimisten wereldkampioenschap worden twee dagen gereserveerd voor het WK teamzeilen. Het winnende team is wereldkampioen teamzeilen. Daarnaast is er jaarlijks het Europees Kampioenschap teamzeilen in Ledro, Italië. De eerste 16 landen die zich kwalificeren tijdens het EK kunnen er aan meedoen. Ook is er een heel mooi teamzeilevenement in Berlijn, waar eveneens landenteams aan deelnemen. In ons eigen land organiseren we ieder jaar het Open Nederlands Kampioenschap teamzeilen. Het beste Nederlandse team mag naar Berlijn.

Tijdens het teamzeilen gaat alles anders. Je vaart in een team van vier tegen een ander team van vier. Slechts acht Optimisten starten op een hele korte startlijn. De baan is heel kort (ca. 5-8 minuten) en het team dat de minste punten scoort wint. De winnaar krijgt 1 punt, de nr 2 enz. Omdat alle teams tegen elkaar varen en er winnaars- en verliezersrondes zijn, worden er tijdens een NK wel meer dan 50 wedstrijdjes gevaren!

teamzeilen

Om te winnen moet je vaak proberen om je directe tegenstander achter je te houden of hem of haar zover te laten omzeilen of af te remmen dat je teamgenoten er tussendoor kunnen ‘glippen’.  Dit betekent dus dat je jouw directe tegenstander juist opzoekt in plaats van bij hem of haar weg te varen.  Vaak begint het ‘kat-en-muis-spel’ al enkele minuten voor het startschot. Soms achter elkaar aan om het startschip heen jagen of soms een heel eind bij het startschip vandaan. Als je dicht in de buurt van je tegenstander komt, moet je jouw Opti goed onder controle hebben en de regels heel goed kennen. Anders ontsnapt ie!

In het heetst van de strijd moet er wel eerlijk worden gezeild. En omdat er in zo’n korte wedstrijd toch veel protesten kunnen zijn, zijn er scheidsrechters op het water. Zo’n scheidsrechter wordt ‘umpire’ genoemd. Als je een fout maakt, moet je een strafrondje draaien. Als je dat niet uit jezelf doet en de umpire vindt dat jij wel een fout maakt, dan wijst hij je aan met een rode vlag en moet je 2 strafrondjes draaien. Zo werkt het: duidelijk en snel!

Voordat de wedstrijd begint, bepaal je met jouw team de tactiek. Een goede samenwerking is heel belangrijk. Maar je zal zien dat het toch vaak net even anders uitpakt. Je moet dan tijdens de wedstrijd de tactiek aanpassen en die aan elkaar duidelijk maken. Fluisteren werkt dan niet, hard praten soms wel. Gebaren maken werkt vaak het best.

Kortom, teamzeilen is eigenlijk een groot wedstrijdzeilfeest waarop jij en je team al jullie zeilkennis en -kunsten mogen laten zien.  Je leert er enorm veel van. De baan licht vaak dicht bij de wal dus de toeschouwers kunnen volop meegenieten!

Interessant Artikel over Teamzeilen
Filmpje over Teamzeilen