Optimist Club Nederland

OCN FAQ's

Hier vind je hopelijk al je antwoorden op je vragen. Zit het antwoord op je vraag er niet bij? Stel je vraag dan aan ons, via secretaris@optimist.nl. We geven je dan zo snel mogelijk antwoord op je vraag. Heb je een leuke vraag waarvan je vindt dat die zeker thuishoort bij de OCN FAQ's? Mail je vraag dan naar onze webmaster@optimist.nl. Je idee voor de OCN FAQ's wordt dan zo spoedig mogelijk geplaatst.

Ik wil lid worden? Wat moet ik doen? +-

Lid worden van de OCN gaat vrij eenvoudig. Je gaat naar de Optimist Club Nederland site en klikt op de button Lid worden. 

Je vult je gegevens in op het formulier http://optimist.nl/beginner/inschrijfformulier en verzendt dit formulier naar ons door op de knop Verstuur te klikken. Op dat moment ben je lid bij ons. 

Wat doet de Optimist Club Nederland voor mij? +-

  • We functioneren als Klassenorganisatie
  • We ondersteunen bij de organisatie van wedstrijden, vooral bij nationale en internationale evenementen en behartigen daarbij onze belangen
  • We selecteren voor EK/WK/ Regatta team en Kernploeg/Jeugdploeg
  • We stellen het jaarprogramma op en stemmen dit af met alle betrokken partijen
  • We organiseren trainingen en clinics in het land
  • We delen kennis met de regio, verenigingen en nieuwe zeilouders

Waarom moet ik lid worden van de OCN? +-

De Optimist Club Nederland is er voor iedereen die graag wedstrijden zeilt in de Optimist. Vanaf de “A” klasse is lidmaatschap verplicht. Niet alleen vinden wij het belangrijk dat je lid bent, ook het Watersportverbond geeft aan dat je vanaf dat moment verplicht lid moet zijn van je Klassen-organisatie.

Is het lidmaatschap van de de OCN verplicht? +-

Ben je een C- of B-zeiler dan hoef je nog geen lid te zijn van de OCN. Lidmaatschap van de OCN is verplicht zodra je of Combi A-niveau of hoger vaart. Wil je lid worden, ga dan gelijk naar het formulier.

Wanneer gaat het lidmaatschap in? +-

Het OCN lidmaatschap loopt per kalenderjaar, van 1 januari tot 31 december.

Ik ben 15 geworden, houdt mijn lidmaatschap dan automatisch op? +-

Nee, je lidmaatschap stopt niet automatisch. Je moet ons officieel laten weten dat je geen lid meer wilt zijn van Optimist Club Nederland. Je zegt op door een berichtje te sturen naar onze administratie: administratie@optimist.nl

Hoe zeg ik mijn lidmaatschap op? +-

Natuurlijk vinden we het jammer als je opzegt. Maar misschien word je lid van je volgende klasse en is het tijd om afscheid te nemen van elkaar.

Opzeggen is alleen mogelijk vóór 1 december, door een e-mail te sturen naar onze administratie: administratie@optimist.nl

Kunnen mijn ouders ook lid worden? +-

Jazeker! Wij zouden het geweldig vinden als je ouders ook lid worden. Waarom zouden ze lid willen worden? Een keer per jaar organiseren we een OCN Familiedag. Tijdens deze dag houden we de Algemene Ledenvergadering. Tijdens deze vergadering leggen we een aantal voorstellen voor aan onze leden. Als je ouders lid zijn, kunnen zij meestemmen en zo invloed uitoefenen op wedstrijdreglementen en ideeën, etc. etc

Kan ik de OCN een warm, financieel hart toedragen? +-

Jazeker, het is ook mogelijk om donateur te worden voor 40 euro per jaar. Wij waarderen dit natuurlijk zeer. Hoe meer mensen onze Club steunen, hoe meer wij kunnen doen voor de wedstrijdzeilers.

Ik ga voor het eerst meedoen aan een wedstrijd, heb ik dan een gemeten boot nodig? +-

Zeil je, je eerste wedstrijd op Combi C-niveau mag je nog varen in een ongemeten boot. Het zeil moet wel voorzien zijn van een uniek zeilnummer. Vanaf Combi B-niveau of hoger heb je een boot met meetrapport nodig. Ook moet je boot een meetbrief hebben. Deze ontvang je zodra je, je boot hebt geregistreerd bij het Watersportverbond.

Wat is een meetrapport? +-

Een meetrapport is een document dat aangeeft dat je zeilboot aan alle klassenvoorschriften voldoet. Het meetrapport wordt door de bouwer bij de boot geleverd. Als je een boot koopt, controleer dan altijd of het meetrapport erbij zit.

Wat is een meetbrief? +-

Een meetbrief (of ook wel certificaat genoemd) is een door het Watersportverbond afgegeven verklaring. Jouw boot voldoet aan alle klassenvoorschriften en is geregistreerd bij het Watersportverbond. Deze registratie is verplicht als je met jouw boot aan wedstrijden gaat deelnemen. Meer informatie over het aanvragen van een meetbrief kun je hier vinden.

Ik heb een ongemeten boot, kan ik mijn boot laten meten? +-

Het Watersportverbond beschikt over een lijst met onafhankelijke meters. Je kunt een afspraak maken met een van hen om je boot te laten meten. Als de boot en het tuig voldoen aan alle voorwaarden, stelt de meter een meetrapport op. Dit rapport heb je nodig om een meetbrief aan te kunnen vragen bij het Watersportverbond. Voor meer informatie klik hier. 

Heb ik een wedstrijdlicentie (voorheen startlicentie) nodig om deel te mogen nemen aan wedstrijden? +-

watersportverbondBen je een C-zeiler, dan heb je nog geen wedstrijdlicentie nodig. Maar zodra je op Combi B-niveau of hoger gaat varen, is een licentie een vereiste. Een wedstrijdlicentie kun je aanvragen bij het Watersportverbond. Voor meer informatie klik hier

Nog samenvattend: om te kunnen deelnemen aan zeilwedstrijden moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je moet lid zijn van een bij het Watersportverbond aangesloten vereniging. Klik hier voor een overzicht van aangesloten verenigingen;
  • Je moet in het bezit zijn van een wedstrijdlicentie (voorheen startlicentie). Klik hier voor het aanvragen van een wedstrijdlicentie;
  • Je moet varen in een boot met een geldige meetbrief. Klik hier om een meetbrief aan te vragen.

Hoe plak ik zeilnummers en zeilletters in mijn zeil? +-

Voor een aanbrengen van zeilnummers en letters gelden strenge regels. Deze vind je op de site van de internationale klassenorganisatie IODA.

Dit filmpje laat heel goed zien hoe je nummers en letters plakt.

Hoe vraag ik een zeilnummer aan voor mijn boot? +-

Heeft je boot nog geen zeilnummer, dan kun  je een zeilnummer aanvragen bij het Watersportverbond. Nadat het Watersportverbond het originele meetrapport samen met het ingevulde aanvraagformulier heeft ontvangen, wordt het zeilnummer gegeven.

Bij vragen over het aanvragen van een zeilnummer kan je terecht bij het Watersportverbond, contactpersoon: Ellen Vat

Zoeken

Niet gevonden waar je naar op zoek bent?
Laat het ons weten!