Optimist Club Nederland

CWO diploma's

Op een zeilschool of bij je vereniging kun je CWO-zeildiploma's halen. Net als bij zwemdiploma's leer je steeds meer en word je steeds beter.

cwo

De CWO opleiding is opgebouwd in 3 niveaus.

CWO-1. Deze CWO opleiding is bedoeld voor zeilers die nog nooit gezeild hebben. Tijdens de opleiding worden de beginselen van het zeilen bijgebracht. Het diploma omvat de eenvoudige basisvaardigheden zoals het op- en aftuigen, het sturen, de bediening van de zeilen en het overstag gaan. Aangevuld met bijbehorende regels over veiligheid en enkele vaarregels op het water. Dit alles onder gunstige weersomstandigheden; een rustig vaarwater en een matige wind tot en met windkracht 3 Beaufort.

CWO-2. De cursisten, die deze opleiding volgen worden verondersteld de beginselen van het zeilen, zoals behandeld bij CWO 1, te beheersen. Het diploma omvat naast de deze  basisvaardigheden ook boothandelingen zoals opkruisen, aankomen aan hogerwal, etc. Dit alles aangevuld met bijbehorende theorie. Alles onder redelijke weersomstandigheden; niet te druk vaarwater tot en met windkracht 4 Beaufort.

CWO-3. Dit diploma omvat zowel de basis- als de gevorderdenmanoeuvres zoals aanleggen aan hogerwal én lagerwal. Verder worden er bijzondere technieken en de beginselen van het wedstrijdzeilen behandeld. Dit alles onder redelijke omstandigheden, tot en met windkracht 5 Beaufort. Tijdens het CWO 3 zeil je je eerste wedstrijdjes.

Als je de wedstrijdjes heel leuk vindt, ga dan op zoek naar een watersportvereniging waar regelmatig clubwedstrijdjes voor Optimisten worden georganiseerd. Of misschien ben je al lid van zo'n vereniging. Vaak zijn de clubwedstrijdjes aan het einde van een zeilles. Het kan ook zijn dat een andere vereniging op dezelfde plas wedstrijdjes organiseert. Daar kun je dan met je groep aan mee doen. Kijken of jij en jouw groep de prijzen kunnen wegkapen. Wil je meer weten over wedstrijdzeilen kijk dan voor meer informatie bij de Wedstrijdzeiler op deze site.